Rólunk Termékeink English Deutsch
Életmód | Alapanyagok | Kiadványok Tortarendelés | Viszonteladók | Elérhetőség

Karobpor - az arany étek

A karobot a szentjánoskenyérfa terméséből állítják elő. A bibliai időkben a szentjánoskenyérfa nedvét édesítésre használták. Termését értékes, emberi és állati fogyasztásra alkalmas eledelnek tartották, és tartják napjainkban is.
A termésben található szárított magok az ókorban pénzként és mérőeszközként szolgáltak.
Az aranyművesek számára egy karob mag egy karátnak felelt meg. Feltehetően a karát szó a szentjánoskenyér arab elnevezéséből származik.

A karobpor színében és illatában is a kakaóra emlékeztet, azonban édeskés íze miatt nem feltétlen szükséges további cukrozása. A kifejezetten édes ízek kedvelőinek a nádcukorral, mézzel, agavé sziruppal való édesítést javasoljuk.
A karob vitaminokban, ásványi anyagokban és élelmi rostokban gazdag, antioxidáns hatású anyag.  Zsírtartalma alacsonyabb, mint a kakaóé és további előnye, hogy nem tartalmaz sem koffeint, sem teobromint. A kakaópor fő alkaloidája a teobromin, aminek fiziológiás hatása a koffeinhez hasonlatos.
Megfigyelték, hogy a teobrominnak vannak nem kívánatos pszichés hatásai és fogyasztása függőséget okoz. Gyermekek esetében az agy optimális fejlődését is akadályozza.
Felezési ideje a szervezetben hét óra, tehát a hatása, bár némileg enyhébb, de tartósabb, mint a koffeiné.

A karobot glutén- és laktózérzékenyek is fogyaszthatják. Nem tartalmaz koleszterint, purint, és nátrium szegény.
Gyermekek, várandós és szoptató anyukák is nyugodtan fogyaszthatják.

Kakaó helyett mi is karobot használunk, így például kakaós csiga helyett is az egészségesebb, de ugyanúgy ízletes karobos csigát ajánljuk kicsiknek és nagyoknak.

 
Rólunk írták
csoportkep

Tacskó Muki a Napfényes Cukrászatban sündörgött és ha már ott járt, állati eredetű összetevők nélkül készült süteményeket kóstolt. Létezik egyáltalán ilyen és nem csak Tacskó Muki agyából pattant ki?

Bővebben...

Vegán fagylalt
cukraszat fagyi

Tisztán növényi alapanyagokból. Tej-, tojás-, fehércukor-, mesterséges színezék- és tartósítószer mentes, tönköly tölcsérben.

Bővebben...

Napfényes Étterem

etteremtacsko

Éttermünkben tisztán növényi (hús-, tojás- és tejmentes) alapanyagokból készítünk ételeket.

Bővebben...

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig naprakész információt kapjon újdonságainkról!
Napfnyes Cukrszat Napfnyes Cukrszat Napfnyes Cukrszat Napfnyes Cukrszat Napfnyes Cukrszat Napfnyes Cukrszat Napfnyes Cukrszat Napfnyes Cukrszat Napfnyes Cukrszat

Napfényes Cukrászat
Rólunk
Vegán életmód
Vegán édességek
Vegán szaloncukor
Térkép, elérhetőség
Facebook
Váradi Tibor
Honlaptérkép
Keresés
Cikkek
Áttérés a természetes táplálékokra
Tavaszi tisztítókúrák
Vitaminok és nyomelemek
jelentősebb növényi forrásai

A nyers növényi étrend előnyei
A természetes életmódnak megfelelő
táplálkozás 12 aranyszabálya

Kiadványok, receptek
Napfényes Receptek I.
Napfényes Receptek II.
Napfényes Receptek III.
Az egészséges életmód alapjai 1.
Az egészséges életmód alapjai 2.
Az egészséges életmód alapjai 3.
Sütemények - Hagyományosat egészségesen
Gabonaételek - a Nap ajándékai
További Napfényes honlapok
Napfényes Cukrászat
Napfényes Élet Alapítvány
Napfényes Gyógyközpont
Napfényes Tanfolyamok
Napfényes Fesztivál
Szófia Művészeti Egyesület
1036 Budapest, Kiskorona u. 8. • Nyitva tartás és rendelés átvétel: H-V 10.00-18.00 • Telefon: 06-1/787-1437; 06-20/315-3333 • napfenyescukraszat@gmail.com