Rólunk Termékeink English Deutsch
Életmód | Alapanyagok | Kiadványok Tortarendelés | Viszonteladók | Elérhetőség

Melyik a legegészségesebb édesítőszer?

mez

A fehér cukor valójában egy természetellenes kivonat: a cukortartalma nagyon magas (95%), míg a cukorrépáé, amiből készül, csak 18%.

Az emberi szervezetnek nagyon nagy terhet jelent ilyen töménységű cukor feldolgozása, és nem is képes tökéletesen megemészteni azt. A finomított cukorral az az egyik fő probléma, hogy nagyon megterheli a hasnyálmirigyet, ami hosszú távon cukorbetegség kialakulásához vezethet. A másik fő gond az alkoholképződés – az emésztetlen cukor a szervezetben megerjed, és alkohollá alakul, ami megterheli a májat.

A nádcukor a trópusokon termő cukornádból készül, míg a fehér cukor cukorrépából. A fehér cukor finomítása során a növényből kinyert szirupból gyakorlatilag szinte színtiszta cukrot állítanak elő, és így elvész az a sok más értékes tápanyag, ami a növényi nedvben eredetileg még megtalálható. A nyers cukorszirupban például még benne vannak azok a nyomelemek és vitaminok, amelyekre a szervezetnek szüksége van ahhoz, hogy magát a cukrot megeméssze. Ilyen például a kalcium és egyes B-vitaminok. Ha ezek nem jutnak be a szervezetbe a cukorral együtt, akkor a szervezet kénytelen ezeket saját raktáraiból elvonni, ami pl. fogszuvasodáshoz vagy a csontritkuláshoz vezet. A szervezet mindkét esetben kalciumot von el onnét, ahonnét tud.

A finomítatlan nádcukor ezzel szemben megőrzi a növényi nedv értékes tápanyagait, így gazdag nyomelemekben és ásványi anyagokban. Kevésbé tömény, mint a fehér cukor, így nem terheli meg annyira a hasnyálmirigyet, nem növeli tehát a cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

A méz a legértékesebb és legegészségesebb édesítőszer, s egyben az egyik legjobb energiaforrásunk, hiszen közel 80 százalékban szőlő- és gyümölcscukrot, 17 százalékban vizet tartalmaz, s csak néhány százalékban szacharózt. Ennek következtében rendkívül gyorsan, közvetlenül a bélből szívódik fel. A méz a legösszetettebb élelmiszerek közé tartozik, mert a cukor mellett rendkívül sokféle ásványi anyagot és vitamint tartalmaz. A vitaminok közül A-, B1-, B2-, B6-, C-, G-, H-vitamin, az ásványi anyagok közül pedig kálium, foszfor, réz, nátrium, vas és kén van benne. A méz enzimeket is tartalmaz, amelyek a sejtanyagcsere katalizátoraként elősegítik a szervezetben végbemenő vegyi átalakulásokat. Tartalmaz még fehérjéket és aminosavakat is. A mézben levő szőlőcukor (glukóz) szervezetünk számára a legfontosabb cukorféleség, amely csak a gyümölcsökben és a mézben fordul elő szabadon.

 


Ajánlott kiadványaink:

Könyvünk célja, hogy ismét közkedveltté tegyük az emberiség egyik legősibb alaptáplálékait, a gabonákat, melyek az egészség és az életerő forrásai. Ezeket az ételeket ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék egészségüket megőrizni, értékes táplálékokat beiktatni étrendjükbe, amelyek között kiemelt fontosságúak a hántolatlan gabonafélékből készült ételek.

Bővebben...



Könyvünkkel szeretnénk finom és egészséges édes, valamint sós süteményeket bemutatni. Könyvünk segítséget nyújt abban, hogy a mindennapok hagyományos süteményeit egészséges, tisztán növényi alapanyagokból készíthessük el, egyszerűen és gyorsan.

Bővebben...

 

 

További kérdések és válaszok


Rólunk írták
csoportkep

Tacskó Muki a Napfényes Cukrászatban sündörgött és ha már ott járt, állati eredetű összetevők nélkül készült süteményeket kóstolt. Létezik egyáltalán ilyen és nem csak Tacskó Muki agyából pattant ki?

Bővebben...

Vegán fagylalt
cukraszat fagyi

Tisztán növényi alapanyagokból. Tej-, tojás-, fehércukor-, mesterséges színezék- és tartósítószer mentes, tönköly tölcsérben.

Bővebben...

Napfényes Étterem

etteremtacsko

Éttermünkben tisztán növényi (hús-, tojás- és tejmentes) alapanyagokból készítünk ételeket.

Bővebben...

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig naprakész információt kapjon újdonságainkról!
Napfnyes Cukrszat Napfnyes Cukrszat Napfnyes Cukrszat Napfnyes Cukrszat Napfnyes Cukrszat Napfnyes Cukrszat Napfnyes Cukrszat Napfnyes Cukrszat Napfnyes Cukrszat

Napfényes Cukrászat
Rólunk
Vegán életmód
Vegán édességek
Vegán szaloncukor
Térkép, elérhetőség
Facebook
Váradi Tibor
Honlaptérkép
Keresés
Cikkek
Áttérés a természetes táplálékokra
Tavaszi tisztítókúrák
Vitaminok és nyomelemek
jelentősebb növényi forrásai

A nyers növényi étrend előnyei
A természetes életmódnak megfelelő
táplálkozás 12 aranyszabálya

Kiadványok, receptek
Napfényes Receptek I.
Napfényes Receptek II.
Napfényes Receptek III.
Az egészséges életmód alapjai 1.
Az egészséges életmód alapjai 2.
Az egészséges életmód alapjai 3.
Sütemények - Hagyományosat egészségesen
Gabonaételek - a Nap ajándékai
További Napfényes honlapok
Napfényes Cukrászat
Napfényes Élet Alapítvány
Napfényes Gyógyközpont
Napfényes Tanfolyamok
Napfényes Fesztivál
Szófia Művészeti Egyesület
1036 Budapest, Kiskorona u. 8. • Nyitva tartás és rendelés átvétel: H-V 10.00-18.00 • Telefon: 06-1/787-1437; 06-20/315-3333 • napfenyescukraszat@gmail.com