Rólunk Termékeink English Deutsch
Életmód | Alapanyagok | Kiadványok Tortarendelés | Viszonteladók | Elérhetőség

Miért hasznosabbak a növényi italok, mint a tejtermékek?

tej

A tej a közhiedelemmel ellentétben nem élet, erő és egészség. A tejjel az a fő probléma, hogy az ember számára nem természetes táplálék.

Az ember jelenleg az egyetlen emlős, amely a csecsemőkor után is tejet fogyaszt, ráadásul más emlős faj tejét. A tehéntejnek sokkal magasabb a fehérjetartalma, mint az anyatejnek, nem tartalmaz viszont olyan nyomelemeket és vitaminokat, amelyeket az anyatej igen. A tehéntej ásványianyag-tartalma is merőben eltér az ember számára ideálistól.  Emellett nagyon magas a zsírtartalma, ami hozzájárul a megemelkedett koleszterinszint kialakulásához. A tej fehérjéi (pl. a kazein) nehezen emészthetőek az ember számára, az emésztetlen fehérjemaradékok jelenléte pedig egészségkárosító hatással van a szervezetre. A nagyüzemi állattartásban a tehenek tejhozamának növelése érdekében nemi hormonokat és pajzsmirigyhormonokat használnak, amelyek természetesen megjelennek az állatok tejében is, és az emberi szervezetbe jutva kedvezőtlen irányba befolyásolják a hormonháztartást. A legtöbb ember érzékeny a tejben található laktózra (tejcukor) is. A laktóz bontását segítő enzim (laktáz) termelődése az emberek nagy részénél az elválasztás után alábbhagy, ezért nem is képes megemészteni a tejben lévő laktózt. Az emésztetlen tejcukor pedig fermentálódik a belekben; gázt, alkoholt, tejsavat és ecetsavat produkál. Az így termelődött gáz puffadást eredményez, az alkohol pedig hosszú távon májkárosodáshoz vezet.

A tej és tejtermékek fogyasztásának leggyakoribb káros következménye a nyálkaképződés. A tej fogyasztása sűrű és tapadós nyálka kiválasztására kényszeríti a szervezetet. Ez a nyálka betakarja a nyálkahártyákat, elzárja a hörgőket, zavarja a légutakat. A hurutképződés csupán védekezés a szervezet részéről, így próbál szabadulni a felesleges, emésztetlen tejfehérjéktől. A hurut nemcsak a légutakban jelenik meg, hanem a gyomorban és a béltraktusban is. A hurut bevonja a bélfal nyálkahártyáját, ezzel gátolva a felszívódást. A vitamin- és nyomelemhiány hátterében gyakran a bélhurut áll – hiába visz be az ember megfelelő mennyiségű vitamint és nyomelemet, ha azok a bélben nem tudnak felszívódni.

A növényi italoknak a tejjel ellentétben nagyon alacsony a fehérjetartalma, míg a szénhidráttartalmuk magas. Fogyasztásuk esetén nem kell számolnunk tehát a többletfehérje-bevitel káros következményeivel, a bennük lévő szénhidrát pedig könnyen hasznosítható a szervezet számára.

 

Ajánlott kiadványaink:

Image

A nyugati társadalmakban a civilizációs életmód révén számtalan olyan betegség jelent meg, melyek terjedésének egyelőre az egyébként hatalmas tempóban fejlődő orvostudomány sem tud gátat szabni. 

Bővebben...





Image

A könyv részletesen foglalkozik a népbetegségekkel, bemutatja kialakulásuk folyamatát, és sokszínű elméleti és gyakorlati megoldást kínál a gyógyuláshoz.

Bővebben...

 




Image

A könyv részletesen foglalkozik a betegségekkel, bemutatja kialakulásuk folyamatát, sokszínű elméleti és gyakorlati megoldást kínál a gyógyuláshoz.

Bővebben...

 

További kérdések és válaszok


Rólunk írták
csoportkep

Tacskó Muki a Napfényes Cukrászatban sündörgött és ha már ott járt, állati eredetű összetevők nélkül készült süteményeket kóstolt. Létezik egyáltalán ilyen és nem csak Tacskó Muki agyából pattant ki?

Bővebben...

Vegán fagylalt
cukraszat fagyi

Tisztán növényi alapanyagokból. Tej-, tojás-, fehércukor-, mesterséges színezék- és tartósítószer mentes, tönköly tölcsérben.

Bővebben...

Napfényes Étterem

etteremtacsko

Éttermünkben tisztán növényi (hús-, tojás- és tejmentes) alapanyagokból készítünk ételeket.

Bővebben...

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig naprakész információt kapjon újdonságainkról!
Napfnyes Cukrszat Napfnyes Cukrszat Napfnyes Cukrszat Napfnyes Cukrszat Napfnyes Cukrszat Napfnyes Cukrszat Napfnyes Cukrszat Napfnyes Cukrszat Napfnyes Cukrszat

Napfényes Cukrászat
Rólunk
Vegán életmód
Vegán édességek
Vegán szaloncukor
Térkép, elérhetőség
Facebook
Váradi Tibor
Honlaptérkép
Keresés
Cikkek
Áttérés a természetes táplálékokra
Tavaszi tisztítókúrák
Vitaminok és nyomelemek
jelentősebb növényi forrásai

A nyers növényi étrend előnyei
A természetes életmódnak megfelelő
táplálkozás 12 aranyszabálya

Kiadványok, receptek
Napfényes Receptek I.
Napfényes Receptek II.
Napfényes Receptek III.
Az egészséges életmód alapjai 1.
Az egészséges életmód alapjai 2.
Az egészséges életmód alapjai 3.
Sütemények - Hagyományosat egészségesen
Gabonaételek - a Nap ajándékai
További Napfényes honlapok
Napfényes Cukrászat
Napfényes Élet Alapítvány
Napfényes Gyógyközpont
Napfényes Tanfolyamok
Napfényes Fesztivál
Szófia Művészeti Egyesület
1036 Budapest, Kiskorona u. 8. • Nyitva tartás és rendelés átvétel: H-V 10.00-18.00 • Telefon: 06-1/787-1437; 06-20/315-3333 • napfenyescukraszat@gmail.com