Rólunk Termékeink English Deutsch
Életmód | Alapanyagok | Kiadványok Tortarendelés | Viszonteladók | Elérhetőség

Mivel gazdagítható a tejérzékenyek étrendje?

tej2

A tejfogyasztás – értve ezalatt más emlősfajok tejének felnőttkori fogyasztását – nem természetes az ember számára.

Az elválasztás után a tej alkotóelemeit bontó enzimek termelése leáll.

A tejet sokan magas kalciumtartalma miatt fogyasztják, fontos tudni azonban, hogy a pasztörizálás során a tejben olyan folyamatok mennek végbe, amelyek miatt a kalcium egyáltalán nem, vagy csak kis mértékben tud hasznosulni a szervezet számára, azaz többségében nem épül be a csontokba. Ehelyett lerakódik az érfalakra, a csigolyák közé és a csontok külső felületére, elindítva ezzel a meszesedést. Ha belegondolunk abba, mennyi tejtermék fogy például hazánkban a polcokról, feltételezhetjük, hogy ennek a mennyiségnek elvileg meg kellene oldania a csontritkulás problémáját. A valóság azonban az, hogy a csontritkulás ma népbetegségnek számít. Mi lehet ennek az oka? Amellett, hogy a pasztörizáláson átesett tej és tejtermék kalciumtartalma nem hasznosul, a másik ok a vegyes étrend savasító hatása. A savasság ellensúlyozására a szervezet ugyanis kalciumot áramoltat ki a csontokból – ez a folyamat a csontritkulás egyik fő oka. A fent leírtak következtében a csontritkulás és a meszesedés az esetek 90 százalékában egyszerre fordulnak elő.

A kalciumbevitel megoldható azonban más módon is: a mák és a szezámmag például kiváló természetes kalciumforrások, kalciumtartalmuk magasabb mint a tehéntejé, és be is tud épülni a csontokba.

A tej pótlása mint igény felmerülhet gasztronómiai okokból is – nos, erre kiváló megoldást nyújtanak a gabonaalapú, növényi „tejek”, amelyekből egyre szélesebb a kínálat: ma már kapható rizstej, zabtej, sőt, még kölesből készült „tej” is. Ezek többnyire alkalmasak a tej helyettesítésére az olyan főtt ételek esetében, amelyek eredeti receptje tejet tartalmaz. A vegán konyha részei emellett a gabonákból készült tejszínek is: pl. a rizstejszín és a zabtejszín. Ma már kaphatóak gabona vagy szója alapú „joghurtok”, pudingok, „sajtok”, főtt kölesből pedig kiváló túróutánzat készíthető (lásd éttermünk „hamis túrógombócát”!).

 


Ajánlott kiadványaink:

Könyvünk célja, hogy ismét közkedveltté tegyük az emberiség egyik legősibb alaptáplálékait, a gabonákat, melyek az egészség és az életerő forrásai. Ezeket az ételeket ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék egészségüket megőrizni, értékes táplálékokat beiktatni étrendjükbe, amelyek között kiemelt fontosságúak a hántolatlan gabonafélékből készült ételek.

Bővebben...



Könyvünkkel szeretnénk finom és egészséges édes, valamint sós süteményeket bemutatni. Könyvünk segítséget nyújt abban, hogy a mindennapok hagyományos süteményeit egészséges, tisztán növényi alapanyagokból készíthessük el, egyszerűen és gyorsan.

Bővebben...

 

 

További kérdések és válaszok


Rólunk írták
csoportkep

Tacskó Muki a Napfényes Cukrászatban sündörgött és ha már ott járt, állati eredetű összetevők nélkül készült süteményeket kóstolt. Létezik egyáltalán ilyen és nem csak Tacskó Muki agyából pattant ki?

Bővebben...

Vegán fagylalt
cukraszat fagyi

Tisztán növényi alapanyagokból. Tej-, tojás-, fehércukor-, mesterséges színezék- és tartósítószer mentes, tönköly tölcsérben.

Bővebben...

Napfényes Étterem

etteremtacsko

Éttermünkben tisztán növényi (hús-, tojás- és tejmentes) alapanyagokból készítünk ételeket.

Bővebben...

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig naprakész információt kapjon újdonságainkról!
Napfnyes Cukrszat Napfnyes Cukrszat Napfnyes Cukrszat Napfnyes Cukrszat Napfnyes Cukrszat Napfnyes Cukrszat Napfnyes Cukrszat Napfnyes Cukrszat Napfnyes Cukrszat

Napfényes Cukrászat
Rólunk
Vegán életmód
Vegán édességek
Vegán szaloncukor
Térkép, elérhetőség
Facebook
Váradi Tibor
Honlaptérkép
Keresés
Cikkek
Áttérés a természetes táplálékokra
Tavaszi tisztítókúrák
Vitaminok és nyomelemek
jelentősebb növényi forrásai

A nyers növényi étrend előnyei
A természetes életmódnak megfelelő
táplálkozás 12 aranyszabálya

Kiadványok, receptek
Napfényes Receptek I.
Napfényes Receptek II.
Napfényes Receptek III.
Az egészséges életmód alapjai 1.
Az egészséges életmód alapjai 2.
Az egészséges életmód alapjai 3.
Sütemények - Hagyományosat egészségesen
Gabonaételek - a Nap ajándékai
További Napfényes honlapok
Napfényes Cukrászat
Napfényes Élet Alapítvány
Napfényes Gyógyközpont
Napfényes Tanfolyamok
Napfényes Fesztivál
Szófia Művészeti Egyesület
1036 Budapest, Kiskorona u. 8. • Nyitva tartás és rendelés átvétel: H-V 10.00-18.00 • Telefon: 06-1/787-1437; 06-20/315-3333 • napfenyescukraszat@gmail.com