Rólunk Termékeink English Deutsch
Életmód | Alapanyagok | Kiadványok Tortarendelés | Viszonteladók | Elérhetőség

Mivel lakjanak jól a gluténérzékenyek, ha nem akarnak húst enni?

buza

A gluténérzékenyeknél sajnos szinte „automatikus” reakció, hogy sokkal több húst fogyasztanak, így kerülve el a gluténtartalmú ételeket.

Fontos tudni azonban, hogy a túlzott fehérjefogyasztás számos betegséghez vezethet. A többletfehérje a szervezetben önmérgeződési folyamatot indít el, megterheli a kiválasztószerveket, és a bejutott emésztetlen fehérje egy része nem is tud kiürülni a szervezetből.
Azok a gluténérzékenyek, akik nem akarnak húst enni, vagy csökkenteni akarják az étrendjükben szereplő hús mennyiségét, bátran fogyaszthatnak olyan gabonákat, amelyek nem tartalmaznak glutént, vagyis rizst, kölest és kukoricát, az ezekből készült tésztákat és kásákat, burgonyát, olajos magvakat, hüvelyeseket (pl. bab, borsó, lencse), valamit nyers zöldségeket és gyümölcsöket minden mennyiségben.

A hüvelyesek fogyasztásának nagy előnye, hogy míg a fehérjetartalmuk növényi viszonylatban magas, alacsony zsírtartalommal rendelkeznek, így kiválóan alkalmasak a fehérjebevitel biztosítására, a koleszterinszintet azonban nem emelik meg. Emellett kiváló szénhidrátforrások is.

Ami a gluténérzékenyek egyéb szénhidrátbevitelét illeti, a rizs, különösen a barna rizs fogyasztása javasolt, mivel magas a komplex szénhidráttartalma.  Támogatja az anyagcserét, jól bevált gyomor- és bélproblémákra, segít hajhullás esetén, nyugtató hatással van az idegrendszerre. Kalciumot, magnéziumot, foszfort, káliumot, szerves sókat és B-vitaminokat tartalmaz.

A köles a közhiedelemmel ellentétben nem csupán madáreledelként hasznosítható: sok kovasavat tartalmaz, gazdag fluorban, kénben valamint foszforban, és nem elhanyagolható vas-, magnézium-, kálium-, és cinktartalma sem. Erősíti az immunrendszert, a kovasavak pedig az érfalakra, a kötőszövetekre, a hajra és a körmökre vannak jó hatással. Fluortartalmának köszönhetően segít megerősíteni a fogzománcot, megelőzi a fogszuvasodást. Kölesben gazdag étrend mellett a gyulladások is gyorsabban gyógyulnak, B-vitaminjai pedig az idegrendszerre gyakorolnak kedvező hatást. A köles emellett szabályozza a vércukorszintet és a zsíranyagcserét. Lúgos kémhatású, ezért természetgyógyászok szerint kiemelt szerepe lehet testünk sav-bázis egyensúlyának fenntartásában. Könnyen emészthető, nem okoz gázképződést. Különösen alkalmas kisgyerekek, növekedésben lévő fiatalok, kismamák és betegek táplálására.

A kukorica könnyen emészthető, nagy mennyiségben tartalmaz karotint és cinket, emellett vas, foszfor, kálium, mangán és réz is található benne. Csírája magas olajtartalmú, a belőle készült hidegen sajtolt olaj értékes E-vitaminforrás.

 

Ajánlott kiadványaink:

Célunk e füzetecskével segíteni mindazoknak, akik étrendjüket a természetes életmód elveinek megfelelően szeretnék kialakítani. A vegán receptek különböző ételféleségek széles skáláját fedik le a gabonakásáktól az édességekig.

Bővebben...

 


Recept-összeállításunk második számához érkeztünk el ezzel a füzettel, amely a tiszta növényi étrendhez készült. A „vegán receptcsokor” ismét 84 receptből áll, melyek hét fejezetbe sorolva, a salátáktól a desszertekig gyakorlatilag a teljes ételpalettát lefedik.

Bővebben...

 


A füzetben található vegán receptek a tiszta növényi étrendnek megfelelő alapanyagokból állnak, nem tartalmaznak semmilyen állati eredetű összetevőt (húst, tojást, tejterméket). Igyekeztünk kerülni a finomított és mesterséges alapanyagokat.

Bővebben...

 

További kérdések és válaszok


Rólunk írták
csoportkep

Tacskó Muki a Napfényes Cukrászatban sündörgött és ha már ott járt, állati eredetű összetevők nélkül készült süteményeket kóstolt. Létezik egyáltalán ilyen és nem csak Tacskó Muki agyából pattant ki?

Bővebben...

Vegán fagylalt
cukraszat fagyi

Tisztán növényi alapanyagokból. Tej-, tojás-, fehércukor-, mesterséges színezék- és tartósítószer mentes, tönköly tölcsérben.

Bővebben...

Napfényes Étterem

etteremtacsko

Éttermünkben tisztán növényi (hús-, tojás- és tejmentes) alapanyagokból készítünk ételeket.

Bővebben...

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig naprakész információt kapjon újdonságainkról!
Napfnyes Cukrszat Napfnyes Cukrszat Napfnyes Cukrszat Napfnyes Cukrszat Napfnyes Cukrszat Napfnyes Cukrszat Napfnyes Cukrszat Napfnyes Cukrszat Napfnyes Cukrszat

Napfényes Cukrászat
Rólunk
Vegán életmód
Vegán édességek
Vegán szaloncukor
Térkép, elérhetőség
Facebook
Váradi Tibor
Honlaptérkép
Keresés
Cikkek
Áttérés a természetes táplálékokra
Tavaszi tisztítókúrák
Vitaminok és nyomelemek
jelentősebb növényi forrásai

A nyers növényi étrend előnyei
A természetes életmódnak megfelelő
táplálkozás 12 aranyszabálya

Kiadványok, receptek
Napfényes Receptek I.
Napfényes Receptek II.
Napfényes Receptek III.
Az egészséges életmód alapjai 1.
Az egészséges életmód alapjai 2.
Az egészséges életmód alapjai 3.
Sütemények - Hagyományosat egészségesen
Gabonaételek - a Nap ajándékai
További Napfényes honlapok
Napfényes Cukrászat
Napfényes Élet Alapítvány
Napfényes Gyógyközpont
Napfényes Tanfolyamok
Napfényes Fesztivál
Szófia Művészeti Egyesület
1036 Budapest, Kiskorona u. 8. • Nyitva tartás és rendelés átvétel: H-V 10.00-18.00 • Telefon: 06-1/787-1437; 06-20/315-3333 • napfenyescukraszat@gmail.com