A vegetáriánusok körében nagyon közkedvelt alapanyag a szejtán, amelyet húspótlóként tartanak számon.

Többnyire tönkölybúzából készül, de elvileg készíthető más gabonából is. Úgynevezett „szétválasztásos” eljárással készül, amelynek az a lényege, hogy a tönkölylisztből tisztított víz és tengeri só hozzáadásával tésztát készítenek. Pihentetés után a keményítő nagy részét és a tönkölyfehérjét szétválasztják, csökkentve ezzel a gabonában található szénhidráttartalmat. Ezután a kinyert koncentrátumot vízzel átmossák, majd különböző módokon hőkezelik. Fehérjetartalma vetekszik a szójáéval. Fehérjén kívül tartalmazza még szinte az egész B-vitamin családot, E-vitamint, rezet, vasat, mangánt, cinket, magnéziumot, kalciumot, foszfort és szelént.

A tofu egy kínai eredetű élelmiszer, melyet szójatej megaltatásával és a visszamaradt „túró” összenyomásával készítenek. Mára az egész világon széles körben elterjedt, a növények között magas fehérjetartalma miatt főleg a vegetáriánusok étrendjében foglal el fontos szerepet. Szóját  tartalmazó termékek, így a tofu vásárlása esetén is érdemes ellenőriznünk, hogy nem génkezelt szójáról van-e szó, ami tudvalevőleg ártalmas.

A szejtánról és a tofuról egyaránt elmondható, hogy sokkal egészségesebb fehérjeforrások, mint az állati eredetű ételek. Általában a növényi fehérjék bizonyítottan pozitív élettani hatásokkal rendelkeznek, csökkentik például a vérnyomást. A szójabab, amelyből a tofu készül, teljes értékű fehérjeforrás. A tofu és a szejtán zsírtartalma alacsony, így nem növelik a koleszterinszintet. Mint minden fehérjeforrásra, a tofura és a szejtánra is igaz azonban, hogy túlzott mértékű fogyasztásuk egészségkárosító hatású lehet, az emésztetlen többletfehérje ugyanis rendkívüli módon megterheli a szervezetet.

Kedves Vendégeink! Szeretnénk tájékoztatni Önöket,hogy 2019.április 19-22-ig,valamint május 1-én üzleteink zárva lesznek! Köszönjük szíves megértésüket. Bezárás