Az agavé szirup színe a vas-, kálium-, magnézium- és kalciumtartalmától függően világostól a sötétbarnáig terjed. Állaga valamivel hígabb, mint a méz. 42%-kal édesebb, mint a cukor, azonban a kalóriaértéke ugyanannyi, így az édesebb ízt kevesebb energia bevitellel is el lehet érni. Glikémiás indexe körülbelül a fele a cukorénak, ennek köszönhetően lassabban emeli meg a vércukorszintet.

Bár néhány kritika is napvilágot látott az agávéval kapcsolatban, miszerint a feldolgozott nektár túl nagy mennyiségben tartalmaz fruktózt. De ez csak az alacsony minőségű agávétermékekre igaz. Bizonyított, hogy a kíméletes eljárással feldolgozott agávé alacsonyabb fruktóz tartalom mellett kiváló minőségű aminosavakat és számos tápanyagot is tartalmaz, sőt bizonyos krónikus betegségek kialakulásának megelőzéséhez is hozzájárulhat.