A növényi étrend mellett szóló legfontosabb érv, hogy segít egészségünk hosszú távú megőrzésében, illetve megelőzhető általa a legtöbb civilizációs betegség.

Előnyei:

  • A növények gazdag vitamin-, nyomelem- és enzimforrások. Ezzel biztosítják a jó emésztést, a fontos tápanyagok bejutását a szervezetbe, valamint azok helyes felszívódását is.
  • A növényi táplálékoknak magas a rosttartalma, mely elősegíti a salakanyagok megfelelő időben való távozását.
  • A növényi étrend lúgosító hatása biztosítja az egészséges sejtélet számára optimális feltételeket, ezzel szemben a vegyes étrend hatására kialakuló savas közeg a különböző kórokozók elszaporodásának melegágya. Emellett a szervezet elsavasodásának következményei hosszú távon a csontritkulás, az idegbántalmak, a reumatikus fájdalmak, de a rákos sejtek is könnyebben szaporodnak savas közegben. Nagyon fontos tehát hogy biztosítsuk a szervezetben a lúgos közeget, és erre a legalkalmasabb a minél több nyers ételt tartalmazó, tisztán növényi étrend.
  • A növényi étrend egyik bizonyított következménye az immunrendszer megerősödése.
  • A növényi ételek tökéletes egyensúlyban tartalmazzák a szénhidrátot, a fehérjét és a zsírokat. Növényi étrend mellett sokkal kisebb az esélye a magas koleszterinszint kialakulásának, így csökken a szív- és érrendszeri megbetegedés fellépésének kockázata, és a túlzott mértékű fehérjebevitel káros következményei (pl. kövesedés, lassú emésztés, a máj és a vese túlterheltsége, fehérjeanyagcsere-zavarok stb.) sem érintik a növényi étrenden élőket.