“Tacskó Muki nem sündöröghetett úgy az állati eredetű összetevők nélkül készült süteményeket „varázsoló” Napfényes Cukrászdában, hogy ne kért volna receptet, bizonyítva ezzel azt, hogy az egész nem puszta agyszülemény, hanem valóság. Tojáson és tejen túl is van élet.”

Köleses-málnás torta piskótatésztája:

30 dkg fehér tönkölyliszt
15 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
20 dkg nádcukor
1 csomag (17 g) foszfátmentes sütőpor
1 tk. szódabikarbóna
1 tk. borkőpor
1 csipet só
1 dl citromlé
1 dl étolaj
3-3,5 dl víz

 

A köles-málnás tortapiskóta elkészítése:

A piskóta száraz alapanyagait egy tálban összekeverjük, majd habverővel hozzákeverjük a folyékony alapanyagokat is. A vizet fokozatosan adagoljuk hozzá, hogy sűrűn folyós állagú – nem túl híg és nem túl sűrű – tésztát kapjunk. Olajozott, lisztezett tepsin tortakarikával kijelölünk egy torta méretű kört, majd a kör közepébe öntjük és elkenjük méretre a tészta harmadát. A piskótalapot előmelegített sütőben 170 fokon, kb. 12 perc alatt kisütjük. A maradék tésztával még kétszer ismételjük a folyamatot, hogy három vékony tortalapot kapjunk. (Megjegyzés: az egész tésztamennyiséget tortaformába öntve a piskótát 160 fokon 55-60 percig kell sütni. A sütési idő végén végezzük el a tűpróbát, hogy átsült-e a tészta. Ha átsült, három egyforma rétegre szeleteljük.)

Köleses töltelék:

  • 7 dl víz
  • 18 dkg köles
  • 18 dkg nádcukor
  • 15 dkg növényi italpor (lehetőleg kukoricatejpor) – elhagyható
  • 1 csomag vaníliás nádcukor
  • 2-3 tk. citromlé

A köleses töltelék elkészítése:

A vízben megfőzzük a megmosott kölest a nádcukorral, a kukoricatejporral, a vaníliás cukorral, ízlés szerinti mennyiségű citromlével. Addig főzzük, amíg megpuhul, de még darabos a köles. Ne főjön szét.

Vaníliakrém:

  • 5 dl rizstej
  • 2 dl víz
  • 15 dkg nádcukor
  • 1 csomag vaníliás nádcukor
  • 1 csipet só
  • 10 dkg kukoricakeményítő
  • 2,5 dkg kukoricatejpor
  • 15 dkg növényi margarin (Alsan)
  • 15 dkg darált tönkölykeksz a „panírozáshoz”

A vaníliakrém elkészítése:

A rizstejet felforraljuk, hozzákeverjük a nádcukrot, a vaníliás cukrot, a sót. A vízben csomómentesre keverjük a kukoricakeményítőt, habverővel hozzákeverjük a forrásban lévő cukorsziruphoz, majd hozzáadjuk a kukoricatejport is. Kemény, puding állagúra főzzük. Ha kihűlt, hozzáadjuk a kihűlt kölest és a habosra kevert margarint.
A krémet háromfelé osztjuk, s betöltjük vele a tésztalapokat. Az oldalán a krémet egyenletesen elkenjük, és darált tönkölykeksszel beborítjuk (panírozzuk). 

Kevés krémet hagyjunk a tetejére díszítésnek: töltsük csillagcsővel ellátott nyomózsákba, s díszítsük vele körbe egyenletesen a torta peremét. Ha kész, egy-két órára hűtőbe tesszük dermedni.

Málnazselé:

  • 5 dkg málna
  • 5 dkg nádcukor
  • 5 g stabark

A málnazselé elékszítése:

A málnát kevés vízzel felfőzzük. A nádcukrot elkeverjük a stabark sűrítőanyaggal, és habverővel a málnához keverjük. Óvatosan felfőzzük, hogy ne égjen le, majd a torta közepére öntjük, és a krémből nyomott díszperemig egyenletesen elsimítjuk. Hűtőben hűtjük.
Megjegyzés: az alapanyagok beszerezhetők a bioboltokban.

Az eredeti írást itt olvashattjátok (2010.08.18.): http://diningguide.hu/ilyen-a-napfeny-ize/