A tojás a különféle ételek elkészítésénél többféle módon is helyettesíthető.

A panírozás során például lisztből és vízből a palacsintatésztánál kicsit sűrűbb masszát keverünk, és ezt használjuk a felvert tojás helyett. A masszába keverhetünk őrölt lenmagot is. Bundáskenyeret készíthetünk pl. vízzel és fűszerekkel kikevert csicseriborsólisztből; a rántottánál a tojás kiváló helyettesítője lehet pl. a tofu.

A hagyományos süteménytészták esetében a tojás kötőanyagként funkcionál, ui. a fehérliszt tojás nélkül nem áll össze megfelelő minőségű tésztává. A tönkölybúzából, rozsból, árpából stb. készülő lisztek azonban némi víz hozzáadásával is tökéletes állagú tésztává keverhetők, illetve gyúrhatók – így szükségtelenné válik a tojás hozzáadása.

Kedves Vendégeink! Szeretnénk tájékoztatni Önöket,hogy 2019.április 19-22-ig,valamint május 1-én üzleteink zárva lesznek! Köszönjük szíves megértésüket. Bezárás