
Napfényes Cukrászat

30 dkg fehér tönkölyliszt
15 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
20 dkg nádcukor
1 csomag (17 g) foszfátmentes sütőpor
1 tk. szódabikarbóna
1 tk. borkőpor
1 csipet só
1 dl citromlé
1 dl étolaj
3-3,5 dl víz
A piskóta száraz alapanyagait egy tálban összekeverjük, majd habverővel hozzákeverjük a folyékony alapanyagokat is. A vizet fokozatosan adagoljuk hozzá, hogy sűrűn folyós állagú – nem túl híg és nem túl sűrű – tésztát kapjunk. Olajozott, lisztezett tepsin tortakarikával kijelölünk egy torta méretű kört, majd a kör közepébe öntjük és elkenjük méretre a tészta harmadát. A piskótalapot előmelegített sütőben 170 fokon, kb. 12 perc alatt kisütjük. A maradék tésztával még kétszer ismételjük a folyamatot, hogy három vékony tortalapot kapjunk. (Megjegyzés: az egész tésztamennyiséget tortaformába öntve a piskótát 160 fokon 55-60 percig kell sütni. A sütési idő végén végezzük el a tűpróbát, hogy átsült-e a tészta. Ha átsült, három egyforma rétegre szeleteljük.
A köleses töltelék elkészítése:
A vízben megfőzzük a megmosott kölest a nádcukorral, a kukoricatejporral, a vaníliás cukorral, ízlés szerinti mennyiségű citromlével. Addig főzzük, amíg megpuhul, de még darabos a köles. Ne főjön szét.
A vaníliakrém elkészítése:
A rizstejet felforraljuk, hozzákeverjük a nádcukrot, a vaníliás cukrot, a sót. A vízben csomómentesre keverjük a kukoricakeményítőt, habverővel hozzákeverjük a forrásban lévő cukorsziruphoz, majd hozzáadjuk a kukoricatejport is. Kemény, puding állagúra főzzük. Ha kihűlt, hozzáadjuk a kihűlt kölest és a habosra kevert margarint.
A krémet háromfelé osztjuk, s betöltjük vele a tésztalapokat. Az oldalán a krémet egyenletesen elkenjük, és darált tönkölykeksszel beborítjuk (panírozzuk).
Kevés krémet hagyjunk a tetejére díszítésnek: töltsük csillagcsővel ellátott nyomózsákba, s díszítsük vele körbe egyenletesen a torta peremét. Ha kész, egy-két órára hűtőbe tesszük dermedni.
A málnát kevés vízzel felfőzzük. A nádcukrot elkeverjük a stabark sűrítőanyaggal, és habverővel a málnához keverjük. Óvatosan felfőzzük, hogy ne égjen le, majd a torta közepére öntjük, és a krémből nyomott díszperemig egyenletesen elsimítjuk. Hűtőben hűtjük.
Megjegyzés: az alapanyagok beszerezhetők a bioboltokban.
Az eredeti írást itt olvashattjátok (2010.08.18.): http://diningguide.hu/ilyen-a-napfeny-ize/
